U srijedu, 24. listopada 2018. godine, u nazočnosti zamjenika župana virovitičko-podravskog Darka Žužaka, načelnika općine Čačinci Mirka Mališa te predstavnika partnera na projektu u prostorijama DVD-a Čačinci održana je Uvodna konferencija za medije i predstavljanje projekta „Zaželi bolji život u Općini Čačinci“.

Načelnik Mirko Mališ  iznio je nazočnima bitne odrednice ovoga projekta.

Projekt se financira kroz Program „Zapošljavanje žena – Zaželi“ u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda u stopostotnom iznosu.

Ukupna vrijednost projekta je 2.761.117,66 kuna. Korisnik je Općina Čačinci, a razdoblje provedbe projekta je 06.07.2018.- 06.01.2021. godine.

Projekt „Zaželi bolji život u Općini Čačinci“ uključuje ciljnu skupinu dugotrajno nezaposlenih žena s najvišim srednjoškolskim obrazovanjem. Kroz projekt je zaposleno 15 žena na razdoblje od 24 mjeseci koje će se brinuti za 62 starije i nemoćne osobe na području općine Čačinci gdje će svaka zaposlena žena obilaziti 4-5 korisnika.

Projekt se provodi u cilju uključivanja žena u nepovoljnom položaju s nižom razinom obrazovanja na tržištu rada kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici, a sve u cilju kako bi se osnažio i unaprijedio njihov radni potencijal i smanjio rizik od siromaštva te ujedno potakla socijalna uključenost i povećala razina kvalitete života krajnjih korisnika

Projektom se nastavlja smjer dosadašnjeg djelovanja Općine Čačinci u području socijalnog društvenog djelovanja te se otvara novi okvir koji je održiv i koji će se moći razvijati i nakon njegove provedbe.

Osposobljavanjem/obrazovanjem i iskustvom koje će ciljne skupine steći prilikom sudjelovanja u projektu, kao i unaprjeđenjem kapaciteta Općine Čačinci i Partnera DVD Čačinci, postići će se institucionalna održivost projekta jer će te ist osobe steći nove vještine od važnosti za daljnu provedbu sličnih projekata.

Partneri na projektu su Dobrovoljno vatrogasno društvo Čačinci, Centar za socijalnu skrb Slatina i HZZ, Područni ured u Virovitici. Temeljem ostvarenog partnerstva i suradnje na projektu dodatno su osnaženi mnogi relevantni dionici na području socijalne skrbi, zapošljavanja i razvoja ljuskih potencijala što će rezultirati daljnim zajedničkim promišljanjem i akcijskim djelovanjem te omogućiti multipliciranje rezultata projekta na svim razinama, lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj.

Razmjena iskustva, primjeri dobre prakse kao i brojni pozitivni rezultati poslužit će kao iznimno važan pokretač novih prorama i projekta s istim ciljem.

S svime navedenim složio se i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, Darko Žužak još jednom istaknuvši, dobrobiti ovoga projekta kojim je na području cijele županije dosada zaposleno oko 150 žena koje će skrbiti o 550 korisnika.