Program ”Zaželi” diljem Hrvatske pokazao se više nego korisnim i humanim pa tako i općini Čačinci. Nakon godinu i pol dana provođenja projekta zadovoljni su svi, Općina kao nositelj, zaposlenice, a ponajviše korisnici. Općina Čačinci je prije pokretanja ovog projekta provodila projekt „ Pomoć u kući“ kako bi pomogla mještanima treće životne dobi. Kroz projekt „Zaželi” zaposleno je 15 žena koje brinu o 62 korisnika, a ukupna vrijednost projekta je 2.761.117,66 kn, projekt je financiran 100 % iz Europskog socijalnog fonda.

Korisnicima je uz sav vid pomoći, najvažnija društvena interakcija s zaposlenicama kroz razgovore i druženje koji korisnicima vraćaju osmijeh na lice. Projekt se pokazao kao hvalevrijedan i višestruko koristan, mogu sada reći da će Općina Čačinci nakon njegovog završetka, učiniti sve da putem sponzora, donatora, partnera ili drugih natječaja pokrene novi projekt u bilo kojem obliku – kaže načelnik općine Čačinci Mirko Mališ.
Koordinatorica projekta ”Zaželi” Marija Beštek naglasila je kako su korisnici u tijeku provedbe jednostavno navikli na svoje asistentice:
– Suživot s našim zaposlenicama im je postao normalan, svi kažu kako ne znaju kako bi živjeli bez njih. Riječ je, naravno sve o samačkim domaćinstvima i pomoć djelatnica im je neprocjenjiva jer im one pomažu u svemu od odlaska u trgovinu, donošenja lijekova, drva, pa sve do kuhanja, čišćenja i pranja u kući, a definitivno je najvažnija njihova socijalizacija. Mnogima od korisnika prođe dan da im nitko ne dođe u posjet osim naših zaposlenica i kada vidite taj njihov osmijeh na licima to je doista neprocjenjivo. Svi vjerujemo da ćemo i nakon završetka projekta ostati zajedno na dobrobit naših korisnika, ali i samih zaposlenica koje su prošle i edukacije, ali prije svega posao rade sa srcem – rekla je Beštek.
Najbolji dokaz svemu rečenom je samo jedan ulazak u kuću korisnika. Marija Hat (72) je teže bolesna kao i njen suprug i dolazak djelatnice projekta Marije Pejčić im je, kako sami kažu svaki dan sunce u kući:
– Ja sam pokretna, ali teže. Imam nekoliko bolesti i stalno trošim lijekove. Suprug je srčani bolesnik i također teže pokretan i ništa ne možemo sami. Mariju kao da je sam Bog poslao, uvijek se na nju možemo osloniti, sve nam pomogne, učini što god treba, ali vjerujte kada dođe i onako malo ljudski podivanimo to nam je sve – kaže Marija Hat.

Marija Pejčić kaže: od kad radim potpuno sam se navikla na sve svoje korisnike kao da su moji bližnji:
–Kada vidiš koliko su oni sretni kada im dođeš u kuću, ne znaju kako bi zahvalili
Baka Mira Naumović (87) živi sama, suprug joj je nedavno preminuo o njoj brine Marija Vukušić koju je i za našeg dolaska izgrlila i izljubila čim je prešla prag:
– Teško mi je sama sam, nije mi toliko problem ni skuhati, sama se i okupam, ali s obzirom na to da se teže krećem, teško mi je ići po drva, obrisati po kući i kada Marija dođe u kući je novi svijet. Ne mogu vam opisati koliko mi znači kada zajedno prošećemo malo ispred kuće, pričamo i nasmijemo se, to mi je sve. Mogla sam ja i prije dobiti nekakvog asistenta, ali ja imam malu mirovinu i ne mogu to plaćati djece nemam,Marija mi je kao kćer i jedva čekam svako jutro kad se probudim da ona dođe, ne znam što bih bez nje – kaže baka Mira sa suzama u očima, a njena asistentica Marija dodaje:
– Teško je zapravo pronaći riječi i opisati sve te emocije koje se nakupe kada dođemo u ta domaćinstva. Svaka od nas radi u četiri domaćinstva i ne znaš gdje je situacija teža i emotivnija. Baka Mira me oduševljava, bez obzira na sve životne probleme njena životna energija je nevjerojatna. Nadam se da ćemo i dalje moći pomagati ovim ljudima jer oni doista ne mogu sami – rekla je Marija Vukušić.

Program ”Zaželi” ide dalje, a Općina Čačinci je jedna od onih koja pomaže svim svojim sumještanima pa tako zasigurno i nakon ovog projekta, stariji mogu računati da će Općina ostati uz njih. (www.icv.hr, vg)