Projekt „Zaželi – bolji život u općini Čačinci“ započeo je u Općini Čačinci s provedbom 06.07.2018. godine i dočekan je kao hvalevrijedan nastavak dosadašnje prakse provođenja sličnih projekata iz drugih mjera, kroz Program pomoći u kući i Program javnih radova.
Ukupna vrijednost projekta je 2.761.117,66 kn i financiran je u 100%- tnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda.
Partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Slatina, HZZ podružnica Virovitica i Dobrovoljno vatrogasno društvo Čačinci.

U prva tri mjeseca provedbe izvršene su pripremne radnje, kod partnera DVD Čačinci zaposlena je koordinatorica projektnih aktivnosti, a DVD Čačinci osigurao je i prostor za samu provedbu projekta.
U suradnji sa CZSS Slatina odabrani su korisnici koji će biti uključeni u projekt. Nabavljena je radna oprema i bicikli i pokrenut postupak nabave higijenskih potrepština.
U suradnji s HZZ Virovitica izvršen je odabir 15 žena koje će raditi na projektu. Prilikom odabira zaposlenih žena vodilo se računa o zapošljavanju najranjivijih i teško zapošljivih pripadnica ciljne skupine starosti preko 50 godina i dugotrajno prijavljenih na Zavod za zapošljavanje.
Kako kaže jedna od zaposlenica :
„Projekt mi je omogućio da se ponovno osjećam korisno i zadovoljno. Dao mi je dodatnu snagu i nadu jer mi je kao osobi starijoj od 50 godina nemoguće pronaći posao. Vratio mi je vjeru u sebe, jer je dobar osjećaj raditi i dobivati plaću. Željela bih da traje i duže i nadam se njegovom nastavku.“
Kroz 24 mjeseca provedbe, svaka je zaposlena žena svakodnevno obilazila između 4-5 korisnika pomažući im u svakodnevnim poslovima, nabavci namirnica i lijekova. Jednom mjesečno korisnici su dobivali paket higijenskih potrepština koji je sadržavao sve potrebne artikle za mjesečnu potrošnju i uvelike im pomogao u ionako skromnom kućnom proračunu. Korisnici su doživljavali pakete kao posebne darove namijenjene samo njima i željno ih iščekivali.
Uslugom su svi korisnici bili prezadovoljni i izražavali samo riječi zadovoljstva i hvale o svojim „skrbnicama“:
-„kao da ju je sam Bog poslao, uvijek se na nju možemo osloniti, sve nam pomogne, učini što god treba, ali vjerujte kada dođe i onako malo ljudski podivanimo to nam je sve“
-„mogla sam ja i prije dobiti nekakvog asistenta, ali ja imam malu mirovinu i ne mogu to plaćati Djece nemam, ona mi je kao kćer i jedva čekam svako jutro kad se probudim da ona dođe, ne znam što bih bez nje…“
Rad žena postao je otežan uslijed prijetnje SARS-COV-2 virusa, od mjeseca ožujka 2020. godine, prilikom obilaska korisnika primjenjivane su sve mjere i preporuke zaštite koje je propisao Nacionalni Stožer civilne zaštite.
Poštujući sve mjere zaštite u mjesecu lipnju i srpnju žene su prošle i uspješno završile edukaciju za Gerontodomaćice te su unaprijedile svoje iskustveno znanje u prepoznavanju i razlikovanju potreba osoba treće životne dobi.
Završetkom osposobljavanja, kao još jedan od benefita provođenja ovoga projekta, povećana je konkurentnost zaposlenih žena, a sve u cilju uključivanja žena u nepovoljnom položaju s nižom razinom obrazovanja na tržište rada, kako bi se osnažio i unaprijedio njihov radni potencijal i smanjio rizik od siromaštva.
Žene su s radom završile 30. rujna 2020. godine i sve su redom iskazale nadu u skori nastavak njegove provedbe.
S njima je od početka provedbe bila i koordinatorica Marija Beštek, koja im je cijelo vrijeme bila oslonac i podrška:
-„sve su zaposlene žene, bile krajnje marljive i odgovorne i svoj posao obavljale savjesno i s ljubavlju…“
Marija Beštek dodaje i da je obilaskom korisnika nakon završetka rada žena, čula samo riječi hvale za svaku od zaposlenica , a korisnici iskazuju tugu što više neće moći popričati i popiti kavu sa „svojim zlatom“ kako su ih od milja nazivali.
I koordinatorica projekta iskazuje nadu u skori nastavak provedbe projekta, jer su kaže koristi višestruke.
Načelnik općine Čačinci, Mirko Mališ, ističe značaj ovog projekta za Općinu Čačinci:
„U općini Čačinci svjesni smo potrebe za provedbom projekata ove vrste i slične preko hrvatskih ministarstava provodimo već duži niz godina. Ne samo da smo provedbom ovoga projekta dobili mogućnost zaposliti 15 žena iz inače teško zapošljive skupine, nažalost kao i drugdje u Hrvatskoj, suočeni smo sa povećanjem broja staračkih domaćinstava kojima je ovakav vid pomoći i više nego potreban. Uz onu redovnu, svakodnevnu pomoć, ono što je njima, usuđujem se reći najviše značilo je svakodnevan razgovor i osjećaj da ipak nisu sami.“
Na samom kraju i Načelnik Mališ je iskazao nadu da će se provedba ovakvih projekata nastaviti i u što skorijoj budućnosti.